Főoldal
Legfrissebb hírek
EUROPE - A sztori
Biográfia
Diszkográfia
Dalszövegek
Cikkek
Saját írások, kritikák
Letöltések
Linkajánló

Kapcsolat

Írj nekünk
Impresszum
Joey Tempest interjú a Hairball John Radio Showban
Írta: Hairball John Radio Show   
2009.03.07. 22:33
A Europe énekese, Joey Tempest beszél a zenekar újjáalakulásáról, a több mint egy évtized után kiadott új lemezről, elmondja melyek voltak számára a Europe legjobb pillanatai, melyek a kedvenc dalai és szó lesz egy 2006-ra tervezett vadiúj Europe albumról is a Hairball John Radio Shownak adott telefoninterjúban.


Köszöntelek a műsorban!

Nagyon köszönöm. Örülök, hogy itt lehetek.
Joey, most éppen az Államokban turnéztok a tizennégy év szünet után megjelent friss Europe stúdiólemezzel. Mesélnél nekem arról, hogy mi hozta össze újra a Europe-ot és hogyan készült el a Start From The Dark album?
Oké, vegyük sorra! Folyamatosan tartottuk egymással a kapcsolatot, küldözgettük egymásnak a szóló lemezeinket és beszéltünk telefonon. Mindenki különböző zenekarokban játszott. Én szóló lemezeket készítettem, John Norum is saját anyagokat készített, de valahogy mindig tudtuk, hogy újból össze fogunk jönni, bár a pontos időpontot nehéz volt megjósolni. Az ezredforduló éjszakáján volt egy közös szabadtéri fellépésünk Stockholmban az éjfél előtti percekben. Félmillióan voltak kint az utcákon és pont éjfél előtt eljátszottuk a Final Countdown-t, és eszembe jutottak a próbák, amikor erre a koncertre készültünk. Szikrázott a levegő, óriási érzés volt, és újra bele kellett vágnunk. Így jöttek össze a dolgok. A szóló szerződések lejártak, elkezdtünk új dalokat írni, és hatalmas dolog megint John-nal játszani. Remek érzés.
HBJ: Érdekes, hogy az időzítésről beszéltél, mert úgy gondolom, az időzítés most tökéletes, hogy a Europe új lemezzel jelentkezzen. Különösen a Start From The Dark esetében, mert véleményem szerint minden szempontból ez az egyik legharapósabb anyagotok, amit valaha is készítettetek. A zenében, a szövegekben és az énekben is van egyfajta lazaság. Milyen elképzelésekkel vágtatok neki a felvételeknek? Egy igazi kinyilatkoztatást akartatok tenni ezzel a visszatérő anyaggal?
Természetesen, ezt akartuk és pontosan úgy megcsinálni, ahogy mi akarjuk. Az volt a lényeg, hogy a semmiből indultunk, a sötétből. Azt akartuk, hogy úgy szóljon, mintha az első albumunk lenne. Amikor próbáltunk és elkezdtük a dalokat írni, csakis az ösztöneinket követtük. Emlékszem, amikor az első pár dal született. John Norum adott nekem pár riffet, én Londonban ültem és láttam, hallottam valamit bennük és azt gondoltam ebből lehet valami. Szóval, megírtam sorban a dallamokat és a szövegeket ezekhez a riffekhez és visszaküldtem neki az egészet. Így kezdődött. Ezek lettek a legkeményebb számok, velük indult el a Start Form The Dark lemez és ily’ módon kaptunk hitet. Természetes úton jött létre az anyag a közöttünk lévő szikrából .
Joey, a leginkább az tetszik nekem a Start From The Dark-ban, hogy nagyon sokáig távol voltatok, srácok, és most egy olyan albummal tértek vissza, ami agresszív, mégis nagyon is Europe. Nem tűnik kitaláltnak, nem tűnik úgy, hogy meg akarnátok felelni a rádióknak, mindössze egy őszinte rock-lemez. Szándékosan?
Nos, így van. De azt hiszem, hogy mi nem szálltunk ki a zenei életből. Figyeltünk más bandákat, figyeltük, hogy mi történik. Sokat nem változtattunk a hangzáson, úgy értem, a gitár úgy szól, ahogy azt John szereti, és Ian dobjai is. Egyszerű dolgokban gondolkodtunk, mint például, hogy oké, most már 2000-et írunk, más hangzik jól a mi fülünknek is. Tudod, szárazabb keverés, nincs annyi visszhang és szünet meg ilyenek. Nem úgy mennek a dolgok most, mint ahogy a 80-as években dolgoztak a csapatok, vagy ahogy mi dolgoztunk a 80-as években. Frissnek kell lenni és hitelesnek. Egész gyorsan dolgoztunk. 40 napot és 40 éjszakát töltöttünk a stúdióban próbával, felvétellel és keveréssel együtt. A pillanatot akartuk megragadni. Most pontosan itt tartunk, és tudod, az embereknek vagy bejön, vagy nem.
Joey, ahogy a modern rádiózásról és a banda hangzásáról beszélgetünk, egy dolgot észrevettem. Az új lemezen van egy szám, aminek Song No.12 a címe és azt vettem észre, hogy a nagyon erős Europe íz mellett az Audioslave hangzása is benne van, ami felfrissíti és ettől lesz igazán király.
Figyelünk az olyan bandákra, mint a Velvet Revolver és az Audioslave, mert van bennük modern íz, mégis fél lábbal a hagyományos rock oldalán állnak. Tudod, valószínűleg hallgatnak egy kis Black Sabbathot, Led Zeppelint, vagy talán azokat a bandákat, amiket mi is szeretünk, mint a Thin Lizzy és hasonlók. De van a hangzásukban valami, ami az arcodba mászik, és ez egyfajta modern megszólalást biztosít. Igen, úgy csináljuk, mint ezek a bandák, és az említett dalra ez különösen igaz. Nézzük csak. John kitalálta a riffeket és elküldte nekem. Én kitaláltam pár dallamot, kicsit átdolgoztam a témát, aztán találkoztunk a stúdióban a próbán, ahol megnéztük milyen lett. A szövegek az utolsó pillanatban készültek el ott a stúdióban. Jól szórakoztunk közben és ettől lett olyan laza.
Joey, mi lenne ha egy kis szünetet tartanánk azután, hogy elmondtad melyik a kedvenc számod a Start From The Dark lemezről?
Nos, pillanatnyilag azt hiszem, a Flames a kedvencem, mivel hatalmas dolog élőben eljátszani és a közönség is megőrül tőle. A weboldalunkon is olvastam, hogy imádják ezt a számot. Ugyanolyan óriási energiaáramlás van a banda és a közönség között, mint amikor a Final Countdownt játszottuk régen, szóval ez most az egyik kedvencem.
Akkor folytassuk ezzel!
(on the air: Europe - Flames)


Pt.2.

Joey, az új lemezetek a Start From The Dark és minden jobb lemezboltban és online is kapható. Én mindig élvezettel hallgattam a klasszikus Europe számokat és egy jó adagot le is játszunk közülük itt a Hairball John Radio Showban. Nézzünk vissza egy kicsit a pályafutásotokra! Mit neveznél a Europe csúcspontjának?
Nos, rengeteg dolog volt. Körbejártuk a világot. Óriási volt fellépni Angliában a Top Of The Pops műsorban. Tudod, félelmetes dolog no.1-nek lenni itt Angliában az első alkalommal. Sok móka volt. Az első amerikai turné. Soha nem fogom elfelejteni, imádtunk Amerikában turnézni. Egy fiatal országnak láttuk, olyan országnak, amit koncertezésre, rock’n’rollra teremtettek. Sima és könnyű menet volt. Öröm ott turnézni. Mindig felemlegetjük és várjuk, hogy újból visszatérhessünk oda. A másik csúcspont az ezredforduló fantasztikus éjszakája volt, amikor éppen éjfél előtt játszottuk el a Final Countdownt. Ez a pár dolog.
Ahogy említetted is, jó néhány alapos turnét csináltatok az évek során. Van-e olyan összeállítás vagy akár egyetlen zenekar, akikkel turnéztatok és igazán kiugró alkalom volt, egy igazán jó pillanat az életedben?
Nos, azt hiszem 88-ban vagy 89-ben turnéztunk a Def Lepparddal és ők voltak a no.1, a hab a tortán számomra. Ez egy nyári körút volt, mi voltunk az előzenekaruk és abszolút hihetetlen volt az egész. A partizás, az összes lány, őrületes volt. Láttuk Amerikát nyáron. Mindenki remekül érezte magát. A Def Leppard fantasztikusan játszott. Sok rajongóval találkoztunk Amerikában. Szép emlék számunkra.
A Def Leppard műsorán voltak lányok, Joey?
Nem tudom, hogy történt, miért mentek oda.
Joey, jó pár lemezt készítettetek már a múltban, és biztosan élőben is bemutattok majd néhányat a slágerek közül itt az Államokban zajló turnén és máshol is külföldön. Melyik az a régi dal, amit igazán nagy élvezet élőben játszani?
Rendben. A legutóbbi turnén majdnem egy évig úton voltunk, jártuk a világot és a régi dalok közül, amit magunkkal vittünk... például a Girl From Lebanon, ami a Prisoners In Paradise album egyik száma. Imádom élőben nyomni azt a dalt. Van még egy szám, ami igazán jó, a Yesterdays News, mindenkit beindít, tudod. Játsszuk még a Wings Of Tomorrowt vagy ott a Superstitious. Természetesen kicsit lejjebb hangoltuk, kicsit több a groove, és ettől fantasztikus játszani ezeket a dalokat.

Pt.3.

Itt az új lemez, a Start From The Dark és az Államokba készültök. Tudom, hogy egy kicsit megváltozott a helyzet az utóbbi 14 évben, és az amerikai piac nem olyan fogékony és kecsegtető, mint volt a 80-as évek végén vagy a 90-es évek elején. Tudom, iszonyatosan drága mulatság egy komplett zenekart átreptetni és turnéztatni itt az Államokban. Titeket mi hajt, hogy megpróbáljatok átjönni az Államokba és koncertezni, nem nézve, mennyire drága?
Fontos számunkra hogy visszatérjünk és beköszönjünk, még akkor is, ha kisebb helyszíneken lépünk fel, ilyen House Of Blues helyeken, melyek közül láttam már néhányat Amerikában. Remek dolog ott játszani, kíváncsian várjuk a mostani fellépéseket is, de nem egyszerű a helyzet. Muszáj kimennünk megmutatni, hogy ez a banda tud játszani. Lelkesek vagyunk és éhesek rá, hogy megtegyük, találkozni akarunk az amerikai rajongókkal újra, és remélem ez majd egy újabb turnét eredményez. Igazából ennyi, amit mi meg tudunk tenni. Mit mondhatnék még? Ez az első lépés egy hosszú úton.
Személy szerint én örülök, hogy felbukkantok itt. Kíváncsian várom, hogy láthassalak titeket. Milyen terveitek vannak 2005-re? Mit tartogat az év hátralevő része a Europe-nak?
Turné Amerikában, aztán visszajövünk és turné Angliában. Ismét Londonban kezdünk és lesz még pár dátum az Egyesült Királyságban, aztán Skócia, ott is néhány koncert és végül Belgiumban egy fesztiválfellépéssel zárunk május 21-én. Akkor már egy éve úton leszünk, ugyanis tavaly májusban kezdtük Svédországban, aztán következett Kanada és Európa kétszer, Japán, aztán Amerika és Anglia, szóval meglehetősen sok koncertünk volt egy év alatt. Aztán kiveszünk majd pár hónapot, talán csinálunk néhány bulit, fesztiválokon, erre-arra. Tudod, csak hogy folyamatosan játékban legyünk. Másrészt elkezdtük írni az új dalokat. Reméljük, hamarosan felvesszük a következő lemezt. Persze most még a Start From The Dark az új anyag, de nyáron és ősszel már a következőn kezdünk dolgozni és remélhetőleg jövőre ki is fog jönni.
Tudom, telhetetlen vagyok, hiszen nagy élvezettel hallgatom a Start From The Darkot, mégis várom az újabb zenéket a Europe-tól, mert hosszú időre eltűntetek, a friss lemez pedig diadalmas visszatérést hozott. Nagyra értékelem, hogy időt szántál erre a beszélgetésre, Joey! Kiválasztanád, melyik dalt érzed a legjobbnak, legkarakteresebbnek a Start From The Darkról?
Úgy gondolom a címadó szám egy jó dal. Az utóbbi időben egész sokat hallgattam. Óriási riffek vannak benne, hatalmas energia, jó dallamok és beindít engem. Ez a Start From The Dark.
Szuper. A két kedvencem közül ez az egyik amiben hallani a lazaságot, hallani hogy a Europe visszatért. Köszönöm, hogy itt voltál a műsorban, és sok szerencsét kívánok a tengerentúli turnéhoz, és persze az új lemezhez, ami remélhetőleg 2006-ban napvilágot lát. Köszönöm, hogy itt voltál!
Én köszönöm!
(forrás: HairballJohn.com)